mech 7

Przepis na mech z cytrynowym kremem i i migdałami

Ciasto mech, czyli biszkopt o soczystym, zielonym kolorze. W moim wydaniu z białym, intensywnie cytrynowym kremem. Idealny na codzień, ale też od święta. Idealnie wpasuje się na wielkanocnym stole.


Słowem wstępu kilka informacji dotyczących przepisu:

— Erytrol użyłam zmielony. Możesz go zmielić samodzielnie (za pomoca młynka lub blendera) lub kupić puder z erytrolu.

— Cytryny, które będą wykorzystywane do przygotowania ciasta, powinny być dokładnie umyte i wyszorowane w ciepłej wodzie. Jest to bardzo ważne, ponieważ owoce cytrusowe w trakcie upraw i przed wysyłką do naszego kraju są zabezpieczane szeregiem substancji. Niektóre z nich (np. imazalil) negatywnie wpływają na pracę układu nerwowego, rozrodczego. Mają też działanie pronowotworowe.

— Do przygotowania kremu użyłam serek kanapkowy z Piątnicy, Twój smak, wersja naturalna. Ma prosty, krótki skład.

— Ciasto piekłam w silikonowej, chlebowej foremce.

— Ciasto udekorowałam bratkami, te kwiaty są jadalne.


Mech z cytrynowym kremem i migdałami

Składniki

Na ciasto:

— Szpinak, 120 g,

— Sok cytrynowy, 25 ml (4 łyżki),

— Oliwa z oliwek, 80 ml (8 łyżek),

— Jajka, 2 sztuki,

— Erytrol, 100 g (10 łyżek),

— Mąka orkiszowa, 180 g,

— Proszek do pieczenia, 6 g (2 płaskie łyżeczki),

— Skórka z cytryny, 3 g (1 łyżeczka).

Na krem:

— Serek śmietankowy, 135 g (1 opakowanie serka Twój Smak),

— Erytrol, 20 g (2 łyżki),

— Migdały w płatkach, 20 g (2 łyżki),

— Sok cytrynowy, 12 ml (2 łyżki),

— Skórka z cytryny, 3g (1 łyżeczka).

Wykonanie

Przygotowanie ciasta:

— Szpinak dokładnie umyj, osusz i przenieś do blendera. Następnie wlej sok cytrynowy, oliwę, wsyp skórkę otartą z cytryny. Zblenduj na gładko.

— Do miski wbij jajka, ubijaj je mikserem aż masa dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Dodaj erytrol i wymieszaj. Wlej zblendowany szpinak i mieszaj aż połączy się z masą jajeczną. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia. Mieszaj do uzyskania gładkiego, gęstego, ale lejącego się ciasta.

— Ciasto przelej do foremki, piecz 50 minut w 180 stopniach.

— Ciasto przestudź, wyciągnij z foremki i studź, najlepiej całą noc, na kratce.

Przygotowanie kremu:

— Serek przenieś do miseczki. Dodaj erytrol, sok cytrynowy i skórkę. Wymieszaj.

— Krem przenieś na ciasto, rozsmaruj. Na koniec posyp migdałami.

Kaloryczność

Ciasto podziel na 10 kawałków. Kaloryczność jednego przedstawia się następująco:

Białko: 5,8 g,

Tłuszcze: 11,7 g,

Węglowodany: 11,9 g,

Kilokalorie: 179, 4 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.