Mak i wyroby cukiernicze z dodatkiem maku są nieodłącznym dodatkiem na świątecznym stole. Dlatego opracowałam dla Ciebie przepis na strucla makowego w wersji drożdżowej. Warto pochylić się również nad właściwościami maku, to cenny dodatek do diety, zwłaszcza dla osób nie spożywających nabiału.
Właściwości maku
Po zapoznaniu się z właściwościami maku okazuje się, że to bardzo cenny dodatek do diety. Poniżej zebrałam najważniejsze informacje na jego temat.

Drożdżowa strucla z makiem

Słowem wstępu kilka informacji dotyczących przepisu:
— Do przepisu wykorzystane będzie 40 g drożdży prasowanych, pozostałą ilość możesz poporcjować i zamrozić.
— Zamiast miodu możesz użyć syrop klonowy (ważna informacja dla osób uczulonych na miód lub ograniczającyh produkty fermentujące), ilość jest minimalna i potrzebna do pracy drożdży.
— Ilość erytrolu można zwiększyć wedle własnego uznania. Można go też zamienić na ksylitol lub stewię. Stewia będzie najlepszym wyborem przy np. ograniczaniu produktów fermentujących.
— Skórkę cytrynową można śmiało przygotować samodzielnie. Wystarczy wyszorowany i spażony owoc zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Cytrynę śmiało można zamienić również na pomarańczę.
— Napój sojowy możesz wymienić na każdy inny napój roślinny.
— Do pieczenia użyłam standardowej, silikonowej blaszki chlebowej.
Składniki

— Mąka orkiszowa 360 g,
— Napój sojowy 150 ml,
— Jabłko 150 g (1 sztuka),
— Jajka 112 g (2 sztuki),
— Mak niebieski 100 g,
— Oliwa z oliwek 60 g (6 łyżek),
— Drożdże piekarskie, prasowane 40 g,
— Orzechy włoskie 30 g (2 łyżki),
— Masło orzechowe 30 g (2 łyżeczki),
— Erytrol 24 g (2,5 łyżki),
— Sok cytrynowy 24 g (4 łyżki),
— Miód pszczeli 12 g (1 łyżeczka),
— Skórka z cytryny, starta 6 g (2 łyżeczki),
— Cynamon 5 g (1 łyżeczka).
Wykonanie strucla

— Do miseczki przenieś drożdże, miód, wlej ciepły, ale nie gorący napój. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
— Mak wsyp do rondelka, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut. Po odsączeniu dodaj do niego masło orzechowe, cynamon, sok cytrynowy, skórkę cytrynową, obrane, starte jabłko na małych oczkach, erytrol i drobno pokrojone orzechy. Wymieszaj i odstaw.
— Do dużej miski wbij jajka, roztrzep je widelcem i 1/4 przenieś do oddzielnej miseczki. Do dużej miski wsyp mąkę, wlej oliwę, dodaj drożdże, które kilkukrotnie zwiększyły swoją objętość. Zagnięć gładkie ciasto. Zostaw je w misce pod przykryciem na godzinę, najlepiej w ciepłym miejscu.
— Ciasto kilkukrotnie zwiększy swoją objętość. Zagnięć je jeszcze raz i podziel na dwie części, uformuj z nich kule. Rozwałkuj cienko obie kule, na grubość około 0,5 cm. Posmaruj je masa makowa. Zawiń w rulon. Ciasta włóż do dwóch blaszek i posmaruj pozostałym jakiem. Najlepiej za pomocą pędzelka. Odstaw jeszcze na 20 minut, ciasto dalej będzie rosło. Piecz 35 minut w 180 stopniach.
— Każdego strudla pokrój na 8 grubych plastrów.
Kaloryczność strucla

Ciasto dzielimy na szesnaście kawałków. Kaloryczność jednego przedstawia się następująco:
Białko: 6,7 g,
Tłuszcze: 10,1 g,
Węglowodany: 15,9 g,
Kilokalorie: 188,9 kcal.