gofry

Najlepsze gofry orkiszowe

Gofry. Wielu osobom kojarzą się z sezonem wakacyjnym, zwłaszcza z wypadami nad jeziora czy nad morze. Są też inne osoby, które nie wyobrażają sobie stałej diety bez ich obecności, próbują je samodzielnie robić w domu, zarówno w wersji słodkiej czy wytrawnej. Zarówno pierwsza jak i druga grupa osób powinna bardzo się ucieszyć z przepisu, którym chcę się podzielić.

Gofry w najpopularniejszej postaci raczej nie zostałyby przeze mnie zaliczone do posiłków odżywczych, sprzyjających zdrowiu. Biała, oczyszczona mąka, cukier i dodatki bogate ponownie w cukier nie wywierają pozytywnego wpływu na nasz organizm. Oczywiście rekreacyjnie można sobie na nie pozwolić, zwłaszcza w sezonie wakacyjnym. Dzisiaj natomiast udostępnię Ci przepis, który bazuje na zdrowych składnikach, jest stosunkowo bogaty w białko dzięki orkiszowi, który świetnie sprawdzi się w dietach insulinoopornych, osób z problemami jelitowymi, osób redukujących nadmierną masę ciała. Będzie można go wykorzystać jako bazę do dań wytrawnych, słodkich i korzystać z niego tak często jak ma się ochotę.

Przepis na gofry orkiszowe

gofry

Składniki

Do wykonania gofrów będziesz potrzebować:

— 250 g mąki orkiszowej (u mnie typ 1050),

— 2 jaja,

— 150 ml wody,

— 3 łyżki oliwy z oliwek,

— 2 łyżeczki erytrolu w wersji na słodko,

— 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

— 1 łyżeczkę cynamonu.

Wykonanie

1. Do miski wbij jajka, wlej wodę, 2,5 łyżki oliwy i zblenduj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, erytrol, cynamon. Mieszaj do uzyskania gęstej masy. Odstaw na kilka minut.

2. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj ją pozostałą ilością oliwy (najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka). Wylewaj porcjami ciasto, jeden gofr średnio 1.5-2 łyżki ciasta.

3. Z podanych składników powinno wyjść 8 gofrów.

Kaloryczność

gofry

Kaloryczność jednego gofra przedstawia się po przeliczeniu następująco:

— Kilokalorie: 157,

— Białko: 6,2 g

— Tłuszcz: 5,7 g

— Węglowodany: 18,8 g


Moje gofry były podane z bitą śmietaną z ricotty i ze świeżymy letnimi owocami. Jeśli chcesz wykonać taką śmietanę, wystarczy zmiksować pół opakowania ricotty z łyżką zmielonego erytrolu.

śmietana z ricotty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.