W okresie świątecznym poszukujemy receptur na ciekawe ciasta, jednak pewne rzeczy pozostają niezmienne, jak obecność makowca, piernika czy sernika na świątecznym stole. Dlatego chciałabym się podzielić z Wami przepisem na sernik, który połączyłam z iście świątecznym cynamonem i pomarańczami.
Słowem wstępu kilka informacji dotyczących przepisu:
— Przepis bazuje na produktach niezawierających glutenu. Dla osób ograniczających gluten będzie to wystarczające, celiacy mimo wszystko powinni zakupić produkty sypkie z przekreślonym kłosem.
— W przepisie znajduje się dodatek miodu. Osoby uczulone lub te, które ograniczają podaż produktów fermentujących miód powinny zastąpić na syrop klonowy.
— Ilość erytrolu można zwiększyć wedle własnego uznania. Można go też zamienić na ksylitol lub stewię. Stewia będzie najlepszym wyborem przy np. ograniczaniu produktów fermentujących.
— Skórkę pomarańczowa można śmiało przygotować samodzielnie. Wystarczy wyszorowany i spażony owoc zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
— Płatki owsiane zmiel w blenderze lub młynku do kawy. Możesz je też zamienić na mąkę owsianą.
— Erytrol również użyłam zmielony. Jak wyżej możesz go zmielić samodzielnie (za pomoca młynka lub blendera) lub kupić puder z erytrolu.
— Blaszka przeze mnie użyta ma 27 cm średnicy.
Sernik z karmelizowanymi pomarańczami na owsiano-cynamonowym spodzie

Składniki
— półtłusy ser twarogowy 1 kg,
— banany 240 g (2 średnie sztuki),
— pomarańcze 400 g (2 średnie sztuki),
— płatki owsiane 150 g,
— masło orzechowe 100 g,
— skórka z pomarańczy 80 g (4 łyżki),
— erytrol 80 g (8 łyżek),
— żółtko jaja kurzego 60 g (3 sztuki),
— skrobia ziemniaczana 40 g (1,5 łyżki),
— miód pszczeli 12 g (1/2 łyżki),
— cynamon 10 g (2 łyżeczki),
— ekstrakt waniliowy 3 g (1 łyżeczka).
Wykonanie

Przygotowanie spodu:
— Do miski wrzuć banany, zgnieć je widelcem. Dosyp zmielone płatki owsiane, cynamon. Wlej masło orzechowe i wymieszaj dokładnie. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie wyklej ciastem blaszkę i jej brzegi.
Przygotowanie sera i pomarańczy:
— Do miski przełóż ser, żółtka, cukier waniliowy, 60 g zmielonego erytrolu i skrobię.
— Z połowy jednej pomarańczy zdejmij skórkę. Pokrój ją drobno i dodaj do masy. Z tej samej połówki wyciśnij sok, resztę owoców pokrój w cienkie plastry.
— Na dużą patelnię wlej wyciśnięty sok. Dodaj miód, resztę zmielonego erytrolu, wymieszaj. Ogrzewaj, aż zacznie wrzeć. Włóż plastry pomarańczy, zanurz je w powstałym syropie. Ogrzewaj aż ściemnieją.
— Masę serową wylej na spód. Na wierzchu ułóż plastry pomarańczy, wylej też syrop z patelni.
— Piecz 80 minut w 180 stopniach.
Kaloryczność

Ciasto dzielimy na osiem kawałków. Kaloryczność jednego przedstawia się następująco:
Białko: 29,4 g
Tłuszcze: 13,9 g
Węglowodany: 35,9 g
Kilokalorie: 396,7 kcal